Працюємо під час воєнного стану!

Історія назви "Розетка"

  • 14 травня 202014Thu, 14 May 2020 21:06:34 +0300Europe/Kiev4134
  • Переглядів: 2524

Шановні читачі, думаю, що Ви і не підозрювали, що звичайне слово-термін «електрична розетка» має свою історію і безліч значень!

Так чому ж пристрій для підключення електроприладів до мережі назвали «Розеткою»?

розетка и выключатель купить в Киеве

Назва «Розетка» (від франц rosette - троянда) взято з архітектури, так називаються круглі елементи декору, мотиви орнаменту, які нагадують розквітлу квітку.

 

Такі орнаменти у вигляді пелюстків квітки або декількох листочків використовувалися ще з часів Давнього Єгипту, де дуже поширеними були мотиви на основі стилізованої квітки лотоса, видимого зверху. А наприклад в Стародавній Греції розетками прикрашалися похоронні стели. Навіть за часів Ренесансу, в наслідування давньоримським інтер'єрам, рельєфні і писані розетки поміщалися в середині кесонів, на які розбивалися стелі і склепіння всередині будівель. Згодом цей прийом поширився в Середній Азії і навіть в Індії.

Розетки в архітектурі часто комбінуються з іншими декоративними елементами - геометричними, спіральними і листоподібними

 

Але і це ще не все!

Виявляється, у слова «Розетка» є безліч омонімів!

наприклад,

Розетка - форма розташування листя у деяких рослин.

Розетка - вид посуду для подачі варення, джему, меду, лимона, цукру.

Розетка - прикраса голосника (резонаторного отвору) на деці деяких струнних щипкових музичних інструментів (наприклад, акустичної гітари, домри або балалайки).

Розетка - скляний, фарфоровий або металеве коло, з отвором посередині, що надівається на свічку, щоб оберегти свічник від капаючого зі свічки стеарину, воску і т.п.

І навіть Розетка (Rosette nebula) - туманність NGC 2237 в сузір'ї Єдиноріг галактики Чумацький Шлях! і інші значення.туманность NGC 2237 в созвездии Единорог галактики Млечный Путь

 

 

 

Так що знайте, що звичайна розетка у Вас в квартирі або ж офісі не така вже й проста!)

А якщо ж Ви так перейнялися її історією, що вирішили зробити ремонт електрики і замінити Ваші старі розетки на нові якісні електричні розетки, ми допоможемо здійснити Вашу мрію! Підберемо, проконсультуємо і встановимо будь-яку електротехніку!